Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO
Wellicht kan Jeanet (deels) op kosten van de baas een dure opleiding volgen die haar hele carriere in een stroomversnelling kan doen belanden. Ook kan het zijn dat ze deze salarisongelijkheid (tijdelijk) voor lief moet nemen omdat ze op termijn promotie gaat maken.
Als dat niet van toepassing is: toch even een babbeltje maken met haar direct leidinggevende...
Ik adviseer je aan je positie als manager te werken.
Jij bent als manager verantwoordelijk voor je medewerkers. Hun prestatie vertaalt zich in hun salaris en andere, secundaire beloningen.
Als manager heb je volledig inzicht in je afdeling en bepaal jij de ontwikkelingen in overleg met jouw collega's en directeur.
Veel succes.
En dan recht naar de baas.
- Het A4-tje naar direct leidinggevende brengen (welke hopelijk ook bij de salarisonderhandelingen aan wezig was) en dit persoonlijk retourneren. Aangeven dat dit soort informatie laten slingeren niet erg slim is.
- Aangeven dat je volgende week een afspraak wil om de onderbouwing van mijn salarishoogte nog even wil ophelderen.
De ergenis zal waarschijnlijk wel aardig opgewekt zijn, dus dat moet even uit de wereld!
Staat DT niet open voor onderhandelingen, dan zit er niets anders op dan iets nieuws te zoeken.
Als je goed bent in je werk zal het bedrijf meestal wel wat water bij de wijn doen.
verder zou ik als ik Jeanet was, en pas sinds 3 maanden is aangesteld als manager,
mij gaan bewijzen als de manager die zij voor ogen hadden.
Vervolgens bij de eindjaars beoordeling, gewapend met salaris overzicht, nogmaals de verwachtte loonsverhoging vragen. Bij een niet positief resultaat kan altijd nog de specificatie gebruikt worden om men hiermee te confronteren.
Heeft men hier dan alsnog geen oren naar, dan heeft Jeanet inmiddels voldoende ervaring opgedaan als leidinggevende waardoor het zoeken naar een andere baan makkelijker wordt.
Het gaat hier duidelijk niet over een verschil in competenties, maar wel over een verschil in functieniveau/verantwoordelijkheid en dat mag zich volgens mij toch ook in het loon laten blijken.
Dus: werkgever confronteren. Persoonlijk zou ik toch mijn twijfels hebben over de ethiek van deze werkgever en - zeker als ik er nog maar 3 maand zou werken - één en ander in vraag stellen.
En als deze werkgever al aan zou durven halen dat Jeanet deze onterecht verkregen informatie niet zou mogen gebruiken, dan zou mijn beslissing snel genomen zijn.
Daarnaast even checken wat kennis en kunde is van genoemde medewerkers en hoelang deze mensen reeds in dienst zijn, iemand die b.v.tien jaar loyaal is aan haar/zijn werkgever , heeft ongetwijfeld een goed salaris opgebouwd en kan in de praktijk meer verdienen dan iemand die net binnen komt ook al heeft deze een hogere functie.
Zijn deze antwoorden niet bevredigend dan zou ik mijn werkgever hier mee confronteren en duidelijk maken dat ik hier niet tevreden mee ben en betere voorwaarden wil hebben. Komt hij niet over de brug dan zou ik de keuze maken om elders emplooi te zoeken. Ook al zou hij over de brug komen dan zou ik mij toch afvragen of mijn werkgever wel te vertrouwen is inzake arbeidsvoorwaarden en wellicht toch iets anders gaan zoeken.
a. ik heb iets gelezen wat op het kopieerapp lag
b. daar zag ik dat...
c. wat is de reden hiervan? zou ik vragen.
d. toch gewoon naar een andere baan uitkijken, die baas belazert je dus, ja wat heb je er nog te zoeken.
a. ik heb iets gelezen wat op het kopieerapp lag
b. daar zag ik dat...
c. wat is de reden hiervan? zou ik vragen.
d. toch gewoon naar een andere baan uitkijken, die baas belazert je dus, ja wat heb je er nog te zoeken.
a. ik heb iets gelezen wat op het kopieerapp lag
b. daar zag ik dat...
c. wat is de reden hiervan? zou ik vragen.
d. toch gewoon naar een andere baan uitkijken, die baas belazert je dus, ja wat heb je er nog te zoeken.
Voorts ben ik van mening dat inzicht in primaire en secundaire beloning van je teamleden zondermeer gewenst is dus je zou niet verrast mogen door het vinden van een A4tje.
Jeanette heeft zelf een keuze gemaakt.
Ze zal met onderhandelingen moeten proberen de onderlinge balans naar haar zin in balans te moeten krijgen. Daarnaast weet ze nu het waarheidsgehalte van haar gesprekspartner goed in te schatten... In het onderhandelingsspel, ook over salarissen, is alles geoorloofd....
Jeanette is de manager maar waarom staat dat zondermeer geaccepteerd gelijk aan de langste werkdagen? Meer delegeren waarbij je zeker gebruik kan maken van hoogte van primaire beloning; hoe meer centen hoe meer/zwaarder het te verzetten werk zou moeten zijn.
Mijn advies met haar kennisniveau: niets doen, gewoon doorgaan met kopieren.
Ik zou mijn directe overste daar zeker over aanspreken. Wat je verdient is soms nog teveel in functie van leeftijd of anciënniteit vastgelegd. In deze situatie zou Jeanet zeker meer dan haar directe medewerkers moeten verdienen, daar zij meer uiteindelijk de verantwoordelijkheid draagt. Misschien is hier wel een proefperiode ingelast, waarna zij na evaluatie meer kan verdienen. Het doel van het gesprek met haar baas zou toch in die richting moeten gaan. Overigens kon dit bij indiensttreding ook afgesproken worden.
Natuurlijk weet je wat je zou moeten doen! Lees Who moved my cheese (heerlijk simpele metafoor) en laat je niet/nooit door je angst leiden. Stap er op af en maak duidelijk bespreekbaar dat je vanuit een ander kader bent geinformeerd dan wel bent misleidt. Maak een nieuwe deal of zoek andere KAAS.
Neem dit papier mee naar de leidinggevende. Vraag om een afspraak volgende week om over je functioneren te praten, je werkt er immers 3 maanden en bespreekt graag de eerste bevindingen. Vervolgens overhandig je het papier en vertel je dat je dit bij het kopieerapparaat hebt gevonden. Ga op dat moment geen discussie aan, verlaat de kamer zo snel mogelijk.
Dit geeft tijd aan de leidinggevende om na te denken over een charmante oplossing.
Risico is dat er een vervelende sfeer ontstaat die jou in het nadeel werkt.
Blijf je werken, zonder met deze informatie iets te doen, zal dit altijd aan je blijven knagen en kun je geen gesprek met je leidinggevende over functioneren of arbeidsvoorwaarden meer fatsoenlijk voeren.
Hiermee leg ik het probleem op het bord van degene bij wie het hoort. Door vragen te stellen in plaats van eisen, zet je de ander aan het werk, die heeft nu iets recht te zetten en op te lossen. Je kunt dan terwijl de ander met oplossingen komt, altijd nog overwegen of je bij een dergelijke bedrijf wil blijven werken.
Bij de salarisonderhandeling van haar zelf zijn de salarisssen van de andere mdw's niet belangrijk. Jeanet zal haar leidinggevende en beslissers over haar salaris moeten overtuigen (lees: onderhandelen) dat zij meer waard is voor de organisatie dan dat zij nu maandelijks als gage krijgt.
Niet gaan klagen over wat anderen verdienen maar duidelijk maken wat jij waard bent. De indruk die je maakt als je gaat klagen is kinderachtig, en niet passend bij een leidinggevende.
What if, de leiding aangeeft dat het salarisniveau van de afdeling niet zo hoog is? Jeanet zal dan moeten aangeven dat niet de gehele afdeling om een salarisverhoging onderhandeld maar dat alleen haar functioneren en bijbehorende salariering het onderwerp van gesprek is.
Ga uit van je eigen kunnen en waarde voor de organisatie. Jeanet, succes!
Mocht mijn baas hier helemaal niet in mee willen gaan dan weet ik zeker dat dit een grote ergernis voor me gaat vormen bij het uitvoeren van mijn werkzaamheden. Ik zal dan aangeven dat ik van plan ben om naar een andere baan te gaan kijken. Ja ik weet het, daar ben ik vrij radicaal in... Natuurlijk is het jammer van een erg leuke baan, maar ik wil ergens werken waar de wisselwerking van beide kanten komt. Tenzij je tevreden bent met wat je nu verdiend ongeacht wat de andere medewerkers verdienen. Geniet dan gewoon lekker van je leuke baan!
Zijn ze wel zo eerlijk tegen je geweest? Blijkt van niet. Is het eerlijk dat je meer moet werken en verantwoordelijkheid krijgt voor hetzelfde salaris? Lijkt mij niet. Ik zou in eerste instantie vragen om opheldering. Laat ze maar eerst met een goede reden komen. Misschien het je het verkeerd geinterpeteerd en vallen de salarissen mee. Mochten we met een goede en onderbouwde reden aankomen dan is misschien geen probleem. Kunnen ze het niet argumenteren dan hebben ze dus in feiten tegen je gelogen en hebben ze iemand voor een prikkie aangenomen.
Na je proeftijd kun je vragen om een loonsverhoging dat in lijn in met het P&O beleid van de organisatie. Deze nieuwe kennis sta je veel sterker in de onderhandelingen. En als je lekker assertief speelt dan kun je er best wat uithalen. Je kan het hoog spelen. Wil je wel werken voor een organisatie die liegt en bedriegt? De arbeidsmarkt is op het moment vrij gunstig.
Zij kunnen komen met het argument dat je het alleen voor het geld doet. Deze form van manipulatie kan dan ter plekke aan het licht brengen en zakelijk blijven. Er moet betaald worden naar je taken en verantwoordelijkheden. Je volgt simpelweg de (salaris)norm in het bedrijf. Dus je vraagt niks raars.
Je loopt het risico dat je eruit gekieperd wordt maar OK, wil je nog voor een baas werken die tegen je liegt?
Ik zou insteken met de mededeling dat je teleurgesteld bent, dat je dit document gevonden hebt, dat je niet voor salarisverhoging komt maar voor uitleg (daarmee geef je ze de kans het te herstellen, althans, iets dergelijks aan te bieden).
En dan maar even afwachten. Of ze balen van je en proberen je er minder of meer opvallend uit te werken, je tijdelijke contract wordt niet verlengd b.v. Of ze zijn erg blij met je, verzinnen een smoes en verhogen jouw salaris eventueel met terugwerkende kracht (kan je altijd vragen tijdens het gesprek). Dan mag jij kiezen (vind je het zo leuk dat je ze deze schuiver vergeeft?) Of ze zeggen "geen commentaar"
Door de aanval in te gaan krijg jij het gevoel er alles aan gedaan te hebben en dwing je jouw werkgever tot kleurbekennen. Je weet even later waar je aan toe bent en hoe ze over je denken!
Hoewel ik de schok van Jeanet begrijp, is er een mogelijke verklaring voor de salarisverschillen. Het kan namelijk zo zijn dat de medewerkers veel langer bij de organisatie werken en derhalve (afhankelijk van de gebruikte systematiek) meer dienstjaren hebben wat kan resulteren in een hoger salaris. Leeftijd is niet altijd direct een indicatie
Ik zou Jeanet adviseren eerst goed te begrijpen hoe de beloningsstructuur werkt en ervan uit te gaan dat iets wat op het eerste gezicht heel raar lijkt, misschien een verklaring heeft.
Zodra je meer informatie hebt, zou ik zeker de gevonden informatie met haar baas delen en een uitleg vragen. Tenslotte is de info ten goeder trouw gevonden en verdient Jeanet minimaal een logische verklaring. Maar ga dat gesprek rustig in, het zou kunnen (hoewel een kleine kans), dat de structuur klopt.
Ik hoop dat dit helpt.
Mvrgr,
Marc
Add Value Consulting
mvrgr,
Marc
Zij kan het beste rustig in een hoekje gaan zitten bidden dat ze de huidige baan inclusief salaris(je) mag behouden.
In elk geval zou ik bovenstaand verhaal niet vermelden als bij een volgende sollicitatie wordt gevraagd naar de reden van vertrek....
Misschien zijn er nog meer collega s die zoiets hebben meegemaakt
Dus op alle kopieerapparaten een kopietje neerleggen en her en der op kasten, bureaus etc leggen.
Dan krijg je echt een discussie.
Je ziet het hier aan alle reacties! Geweldig!