Bert Overbeek is management-trainer, team-coach en interim manager. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot hij na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen. Ook wilde hij de kwaliteit van zijn werk vergroten en hij had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren.
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Bert een originele management-denker en -schrijver was. Hij vroeg hem in 2006 of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het veelgelezen ManagementSite. Sindsdien schreef hij meer dan 2000 artikelen zeven managementboeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Vier boeken werden bestsellers en eindigden in de Managementboek top 5.
Overbeek vindt kennisdeling zo belangrijk, dat hij hier op Jongebazen de finesses van het managementvak deelt met zijn collega’s. Het is nodig in tijden van verandering. Aritificial Intelligence heeft dan ook volop zijn aandacht, maar vooral in combinatie met gedrag: wat wordt de rol van de mens straks en hoe kan hij zich daarop voorbereiden? Het gaat bij Bert trouwens niet alleen over AI. In zijn boek 'De Schakelaar' zet hij uiteen hoe hij vindt dat de manager van de toekomst zijn teams tot maximale prestaties kan leiden.
Correspondentie met Bert Overbeek gaat via icloud.com. Gewoon zijn naam in kleine letters ervoor en er is contact. Zijn website? bertoverbeek.com
Hooghen Windt software ontwikkelde de Business Intelligence Cockpit waar iedereen op wacht. Eindelijk is het mogelijk om op basis van alle mogelijke bedrijfsgegevens de gezondheid van het bedrijf in een volledig integraal bedrijfsmodel weer te geven.
www.hooghen-windt.nl/cic.htm
Ik ben bezig met een onderzoek naar prestatie-indicatoren in de GWW-sector. Op het gebied van onderhoud is voldoende kennis aanwezig, maar prestatiemetingen voor werken op projectbasis kan ik nergens vinden.
Bij het onderhoud van bijvoorbeeld een wissel kunnen zaken als beschikbaarheid, onderhoudskosten, vervangingskosten en dergelijke gekozen worden als indicator. Bij de aanleg van een wissel is er nauwelijks sprake van uniforme situaties. Iedere wissel maakt deel uit van een uniek project, dat grote invloed heeft op de kosten die gemaakt worden.
Wellicht dat iemand een idee heeft waar metingen van deze aard eerder uitgevoerd zijn.
Vriendelijke groet,
P. Brouwer
http://www.tbm.tudelft.nl/webstud/9135131
Ik ben bijzonder geintresseerd in management, zeker met het oog, op het werk wat ik nu doe. Ik ben bezig met een reorganisatie bij een grand-cafe in Heerlen. Ik heb de functie van bedrijfsleider en heb de taak op mij genomen, om het cafe weer rendabel te maken. Zodoende haal ik van jullie site, zoveel mogelijk bruikbare kennis af. Om zo een goed onderbouwd concept te ontwerpen. Maar sommige informatie, is voor een leek als mij, niet te begrijpen.
Hoop dat ik genoeg info verzamel op jullie site.
Met vriendelijke groet,
Marvin Ohello.
Wij hebben in Microsoft Axapta (geintegreerd ERP-2 systeem) uitgebreid deze inzichten toegepast in de knowledge management module, waar de balanced scorecard deel van uit maakt.
Geachte auteur, doe zo voort!
Is hier informatie over?