http://www.youtube.com/watch?v=ai_k8JEe1-U
Nu zet de term 'sociaal verantwoord herstructureren' je waarschijnlijk op het verkeerde been want hoe kun je dat nu doen: herstructureren, wat een 'mooie' term is voor bedrijfssluitingen met dito ontslagrondes, op een sociaal verantwoorde manier? Hoe vervelend ook voor betrokkenen, het kan.
Het voorbeeld dat ik daarvoor oppak sluit 'mooi' aan op dat wat er nu speelt bij MSD ORGANON: het bedrijf zit midden in een herstructurering & hoe kan dat proces ook daar zo sociaal verantwoord mogelijk plaatsvinden? We nemen daarvoor de casus van SCHERING-PLOUGH in Bray, Ierland.
Wrang is nu dat juist de overname van ORGANON door SCHERING-PLOUGH in 2007 aan de basis stond van het sluiten van de Bray locatie.....
Waarschijnlijk hebben de ORGANON-ers in 2009 geen moment bij stil gestaan dat zij weleens de volgende zouden kunnen zijn toen het nieuwe MERCK, na de overname van Schering Plough, besloot om het sluiten van de Bray locatie met daarbij het ontslag van hun (nieuwe) Ierse collegae door te zetten; 'het kan verkeren'.
Op het moment dat ORGANON 'vecht tegen de bierkaai' om de Ossse vestiging open te houden, publiceert CEDEFOP het rapport “Socially responsible restructuring. Effective strategies for supporting redundant workers.” Deze EU-organisatie sluit de ogen niet voor de huidige 'crisis' & vraagt zich af of het ook mogelijk is voor organisaties om 'sociaal verantwoord' te herstructureren(?), als dat dan toch onoverkomelijk is & verhip: het kan.
Onderwerpen die CEDEFOP recent onderzocht bij diverse Europese ondernemingen, ondernemingen die nu midden in een herstructurering zitten, zijn:
- Enterprise restructuring: recession and structural change.
- Career guidance, employment and employability.
- Challenges and opportunities of socially responsible practice.
- Understaning the national context.
- Public policy and wider area responses in restructuring.
- Individuals and restructuring.
Het ging daarbij vooral om best practices & niet om de 'beste' te zijn in herstructureren! CEDEFOP verwoordt het zelf als "The research challenge: innovation and effectiveness."
Het onderzoek leverde 16 Europese case studies op, iedere herstructurering op een eigen manier 'maatschappelijk verantwoor succesvol'. Eén van deze case studies is Schering-Plough (Bray), Ireland. Onder de link vind je deze case study; niet alleen leerzaam voor Organon-ers, trouwens.
De slotconclusie van CEDEFOP over deze casestudy levert al de benodigde aandachtspunten voor een MVO/CSR herstucturering:
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro