Opleiding: De businesscase als succesfactor voor projecten

NOOD AAN EEN PROJECT BUSINESSCASE 

Elk project heeft nood aan een eigen businesscase. Soms vrij informeel voor kleine of niet-strategische projecten. Soms zeer formeel voor grote, zichtbare en strategische projecten. Doelstellingen, budget, resultaten, inputs & outputs,… In deze businesscase worden alle elementen meegenomen die het succes (of falen) van het project beïnvloeden. 

BELANG VAN JOUW BUSINESSCASE 

Want problemen tijdens de uitvoering van projecten, ontstaan vaak al voordat deze projecten beginnen. Te hoge verwachtingen en onduidelijkheid over wat het project uiteindelijk moet opleveren, zijn de belangrijkste oorzaken van mislukte projecten. Daarom is een goede businesscase – die vooraf alles helder beschrijft en gevalideerd werd met de project stakeholders – een noodzaak voor elk project. 

WAAROM DOEN WIJ DIT EIGENLIJK … 

Maar een goede businesscase gaat verder dan een kosten-baten analyse van het project. Evenmin is het een verplicht document dat in de kast verdwijnt eens de beslissing genomen wordt. Het is een krachtig werkinstrument om het (project-) leiderschap te versterken en het project management te verbeteren. Je geeft immers een antwoord op de vraag: waarom doen wij dit eigenlijk? 

PROJECT BUSINESSCASE: DE ENIGE “GO – NO GO” 

De businesscase is de enige formele motivatie om een project al dan niet op te starten. Het is de gedocumenteerde argumentatie waarom een project al dan niet wordt geselecteerd. In deze businesscase vind je er – gedetailleerd – de objectieven, de verwachte resultaten en de projectie van de investeringen in het project terug. Dit alles gekoppeld aan een gemotiveerde mankrachtinspanning en tijdspanne. Dit document laat de beslisser toe het project al dan niet op te starten, rekening houdend met kosten, voordelen en organisatorische en/of strategische objectieven. Soms staat de impact op bestaande business modellen centraal, soms risk management, soms ressource planning, soms kost … In ieder geval is deze “Project Businesscase” als document dé basis voor de finale projectselectie en – verantwoording. 

VAN LUCHTKASTEEL OVER PAPIEREN TIJGER NAAR BUSINESSCASE 

In deze workshop leer je hoe je jouw eigen businesscase maakt. Bovendien leer je hoe je – aan de hand van heldere en transparante praktijkvoorbeelden – jouw businesscase doorheen de levenscyclus van jouw project gebruikt. Zo is jouw businesscase onontbeerlijk … 

  • bij de keuze van strategische projecten;
  • om kosten én baten helder in kaart te brengen;
  • als basis voor succesvolle projectcommunicatie;
  • om de gebruikersinbreng in goede banen te leiden;
  • om lastige kwesties op te lossen;
  • om draagvlak te creëren voor de invoering van het projectresultaat;
  • als richtinggevend stuurinstrument.

Kortom, bij het realiseren van een duurzaam project management is een weldoordachte businesscase een absolute must.

MAAK UW EIGEN BUSINESSCASE

Op deze dag krijg je inzicht in de essentie van businesscase management en leer je dit toe te passen in jouw eigen projecten: je creëert draagvlak voor een investeringsbeslissing, je inspireert belanghebbenden of stakeholders, je leert batenmodellering en bateneigenaarschap te sturen, en geeft richting aan de uitvoering van het project. Tot slot leer je hoe je jouw businesscase presenteert, zowel aan top management als aan de andere project stakeholders. 

Meer...
€795
ex. BTW
Aangeboden door
IFBD - Institute for Business Development
Onderwerp
Business Case Management
Niveau
Looptijd
1 dag
Taal
nl
Type product
opleiding
Lesvorm
Klassikaal
Aantal deelnemers
Max: 20
Tijdstip
Overdag
Tijden en locaties
Van der Valk Hotel Gent
wo 18 jun. 2025