Opleiding: CSRD met datagedreven organiseren

CSRD: WAT, WAAROM EN WANNEER?

Door de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de European Green Deal moeten steeds meer organisaties vanaf 1 januari 2024 rapporteren over hun impact op mens, maatschappij en klimaat. Sommige organisaties denken buiten de scope van de verplichting te vallen, maar dan nog kan het zo zijn dat klanten of leveranciers hierom eisen. 

RAPPORTEREN VANUIT DE GANSE KETEN

Steeds vaker moet er vanuit de hele keten gerapporteerd worden. Zo moeten bijvoorbeeld CO2-emissies van de hele keten transparant gemaakt worden en moeten organisaties aantonen dat er geen kinderarbeid plaatsvindt. De wereldwijde Sustainable Development Goals (SDG), Environmental, Social en Governance (ESG) richtlijnen en Europese regelgeving zorgen ervoor dat er meer samengewerkt moet worden binnen ketens of nog beter binnen datagedreven ecosystemen. Verder zullen externaliteiten, dubbele materialiteit, verzonken en toekomstige kosten meegenomen moeten worden in innovatie- en investeringsbeslissingen. Organisaties die niet betrouwbaar kunnen rapporteren over hun invloed op de omgeving (inside out) én over de invloed van de omgeving op de organisatie (outside in) zullen steeds moeilijker talenten kunnen binden en financiering kunnen aantrekken.

WAAROM IS HET NODIG EEN GEDEELDE BOEKHOUDING OP TE ZETTEN IN DE KETEN? 

Bij het registreren van emissies moet rekening gehouden worden met drie scopes, de: 

  • directe uitstoot die u kan alloceren aan eigen faciliteiten en apparatuur van een organisatie;
  • indirecte uitstoot dat te alloceren is aan het inkopen van energie voor eigen gebruik;
  • indirecte uitstoot dat te alloceren is aan indirecte factoren, vaak van buiten de organisatie. Deze scope is op te delen in upstream en downstream activiteiten. Denk aan het fabriceren (upstream) en circulair ontmantelen (downstream) van producten.

Per definitie betekenen ESG en CSRD dus organiseren en automatiseren in de keten. Lokale IT- en boekhoudsystemen voldoen niet langer. U zal feiten bij de bron moeten vaststellen (IoT), hierover consensus moeten vinden, deze feiten vervolgens dusdanig opslaan dat niet één partij ze kan aanpassen (blockchain). Daarna organiseert u toegang tot deze feiten en zorgt AI(ChatGPT) voor rapportages, het verifiëren van claims en het geven van antwoorden op vragen die altijd kloppen.

OOK EEN NIET FINANCIËLE BOEKHOUDING OPZETTEN ZONDER DIGITALE BUREAUCRATIE

Organisaties moeten steeds vaker en steeds meer niet alleen in het ‘hier en nu’, maar ook in het ‘daar en later’ presteren en rapporteren. Naast de bekende financiële boekhouding moet er een geheel nieuwe boekhouding opgezet worden. Een duurzaamheidsstrategie, betrouwbare meetinstrumenten en data, KPI’s en slim samenwerken in ecosystemen zijn hier bepalend in. 

WAAROM KIEZEN VOOR EEN DATAGEDREVEN ORGANISEREN

Als organisatie kunt u zich focussen op het voldoen aan de nieuwe CSRD-richtlijn. U kan deze korte termijn uitdaging oppakken door een adviseur in te huren of enkele functies toe te voegen aan uw IT-systemen. Beter is echter een strategie voor datagedreven organiseren te ontwikkelen waarmee u aan nieuwe regelgeving kunt voldoen. Anders creëert u een digitale bureaucratie. Een aantal voorbeelden van bestaande en nieuwe regelgeving met één en dezelfde basis (betrouwbare data): European Data Act, Know Your Customer (KYC), Know Your Employee (KYE), Anti Money Laundry (AML), Privacy en data minimalization (GDPR), Non-Financial Reporting Directive (NFRD), Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), Connected Reporting, Environmental Social Governance Reporting (ESG), Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), Energy Efficiency Directive (EED), Energy Performance of Buildings Directive (EPBD), Renewable Energy Directive (RED), De Supply Chain Act, Network and Information Security Directive (NIS2).

UITDAGING: MEER REGELS OP KRAPPE ARBEIDSMARKT MET OUDE IT-SYSTEMEN

Om aan deze nieuwe uitdagingen te voldoen is het dus slim om als organisatie een duurzaamheidsstrategie te ontwikkelen. Wilt u daarbij in een krappe arbeidsmarkt, zonder toenemende bureaucratie en complexiteit, passend aan uw stakeholders willen kunnen rapporteren, dan is het zinvol uw dataprocessen op orde te hebben. Niet alleen intern, maar vooral in uw keten en ecosysteem. Hiervoor heeft u perspectiefverandering, moedig leiderschap, systeemvernieuwing, relevante technologie en transformatie nodig. Het goed op orde hebben van uw data levert nog een voordeel op: u kan al snel dertig procent van yw personeelskosten besparen door digitale verspilling tegen te gaan. Deze training helpt u hierbij. 

DOEL VAN HET PROGRAMMA

Het doel van deze training is vooral bewustzijn vergroten, kennis overdragen, inzicht geven in praktische toepasbaarheid van datagedreven organiseren om te voldoen aan de CSRD-richtlijnen.

Daarnaast kunt u met deze training een visie ontwikkelen voor een duurzame en digitale toekomst. U leert hoe u een duurzaamheidsstrategie, meetinstrumenten en KPI’s ontwikkeld en dataprocessen (opnieuw) organiseert waarbij complexiteit, bureaucratie kosten en doorlooptijden afnemen en de kwaliteit verbeterd. Wanneer u CSRD goed organiseert levert het voordelen op ten opzichte van de concurrenten die een niet financiële boekhouding nog op de traditionele wijze organiseren.

Meer...
€795
ex. BTW
Aangeboden door
IFBD - Institute for Business Development
Onderwerp
Niveau
Looptijd
1 dag
Taal
nl
Type product
opleiding
Lesvorm
Klassikaal
Aantal deelnemers
Max: 20
Tijdstip
Overdag
Tijden en locaties
Van der Valk Hotel Gent
di 12 nov. 2024
Van der Valk Hotel Antwerpen
wo 14 mei 2025