Opleiding: Cursus Awb-bezwaarschriftprocedure

In een dag leer je hoe je de Awb-bezwaarschriftprocedure effectief gebruikt.

Inhoud


recente ontwikkelingen rond de bezwaarschriftprocedure, waaronder met wederzijds goedvinden overslaan van de bezwaarfase en de informele aanpak;

functies van de bezwaarschriftprocedure;

ontvankelijkheid;

eisen aan bezwaarschriften;

bezwaar- en beroepstermijnen;

behandeling van bezwaarschriften;

het horen;

volledige heroverweging;

beschikking op bezwaar;

de adviescommissie;

kostenvergoeding in bezwaar.




Materiaal

Voorafgaand aan de bijeenkomst ontvang je van ons het studiemateriaal.

Awb-bezwaarschriftpocedure effectief gebruiken
Jaarlijks behandelen bestuursorganen in Nederland meer dan 2,6 miljoen bezwaarschriften. Daarmee is het maken van bezwaar een zeer belangrijke manier waarop burgers, bedrijven en instellingen in contact komen met de overheid.

Deze cursus volg je als je effectiever wilt omgaan met de Awb-bezwaarschriftprocedure. Je leert hoe de procedure precies werkt en waar je goed op moet letten voor het best mogelijke resultaat. Je krijgt een gedegen overzicht van de wettelijke kaders en juridische mogelijkheden die de Algemene wet bestuursrecht (Awb) biedt.

Tijdens de cursus komen zowel procedurele als inhoudelijke vragen aan de orde. Een ‘evergreen’ zijn de ontvankelijkheidsvragen: tegen welke handelingen kan bezwaar worden gemaakt? wanneer is een bezwaarschrift op tijd ingediend? aan welke vormvereisten moet een bezwaar voldoen? Ook de eisen die de wet stelt aan het horen in bezwaar passeren de revue. Daarnaast gaat de cursus in op de inhoudelijke eisen waaraan de heroverweging moet voldoen. Welke argumenten mogen in de heroverweging een rol spelen? Mag die heroverweging leiden tot een ongunstiger resultaat voor de bezwaarmaker?

Wa

Datum: 5 juni 2025 10:00-16:30

WO

Meer...
€650
ex. BTW
Aangeboden door
OSR Juridische Opleidingen
Onderwerp
Burgerzaken
Niveau
Duur
1 dag
Taal
nl
Type product
opleiding
Lesvorm
Klassikaal
Aantal deelnemers
Max: 20
Tijdstip
Overdag