Wensen in wendbaarheid

Columns

Het zijn roerige tijden in het publieke domein. Wendbaarheid is belangrijker dan ooit. Want we moeten sneller dan vroeger inspringen op de veranderingen in onze samenleving. Domweg omdat onze maatschappij dat van ons vraagt! Denk maar eens aan het vraagstuk van digitalisering. Waarin we als overheid onze dienstverlening anders toegankelijk moeten maken. Sneller. Gebruikersvriendelijker. Maar ook betrouwbaarder. Want het elektronisch bankieren of het digitaal shoppen heeft ons als afnemer verwend gemaakt. En heeft ervoor gezorgd dat we gewend zijn geraakt aan deze vorm van slagvaardige dienstverlening. Gebaseerd op moderne uitgangspunten.

Wendbaarheid: digitalisering en ICT

Denk aan het eenmalig registreren van gegevens. Die de klant of gebruiker dan wel zelf invoert. Selfservice dus. Waar ...

Martin
Kun jij, Dirk-Jan, of iemand anders aangeven waarom het begrip 'flexibel' hier en op andere plekken wordt ingeruild voor het begrip 'wendbaar'? Is dat anders? Nu nog beter?

Ik erger me aan de rest van het verhaal. Jij lijkt vergeten waar het in deze wereld om zou moeten draaien. Namelijk om op een fatsoenlijke wijze met elkaar te leven en om iedereen in staat te stellen zijn talenten verder te ontwikkelen. En dat lukt niet als we de maatschappij proberen om te zetten op basis van de gedachte "we moeten zorgen voor een zo hoog mogelijke aandeelhouderswaarde of een zo laag mogelijke prijs voor de diensten die de publieke sector levert".
Regeltjes? Waar waren die ook maar weer voor? O.a. om te zorgen dat mensen niet als oud vuil behandeld kunnen worden. Ik niet en jij ook niet. Ook niet in tijden dat je zelf wat wankel in je schoenen staat en die tijd komt.
Dirk-Jan de Bruijn
Dank voor je openhartige reactie Martin. M.i. is er geen écht verschil tussen flexibel en wendbaar. Maar je irritatie kan ik niet goed plaatsen: je hoort mij namelijk niet praten over oud vuil. Of over aandeelhouderswaarde. Of over de laagste prijs van publieke diensten. Ik wil alleen benadrukken dat we momenteel te vaak het bos in worden gestuurd met de handen op de rug. Omdat we veel last hebben van regels die zijn ingevoerd omdat mensen inderdaad hun verantwoordelijkheid niet namen. En dat we wel torenhoge ambities hebben. Zonder de bijbehorende resources. Want die kunnen we geen perspectief bieden. En ja in het publieke domein belonen we mensen te veel vanwege opgebouwde rechten. Niet meer van deze tijd.

Meer over Agile werken en Wendbaarheid